vrijdag 16 april 2010

FOTO & VISSEN - Macrofoto's van haak

Met de Tamron 70-300. De schaal is in millimeter. Haak is voor dropshot, merk volgens mij een Rozemeijer Grip-Master Wide Gape maat 4/0.






















Wil je meer weten over de materiaalkundige kant van haken en andere hengelspullen? Binnenkort te lezen in mijn boek "Materiaalkunde voor sportvissers". Schrijf je nu vast in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang een ebook gratis!

dinsdag 13 april 2010

VISSEN - Werpgewicht naar lijndikte

De ponds-klasse van een hengel bepaalt hoeveel gewicht je aan een hengel kunt hangen zodat de top in een rechte hoek naar beneden hangt. In het volgende voorbeeld ga ik uit van een 2lb testcurve karperhengel. De vuistregel is dat je hengel geschikt is voor ongeveer vijf keer de testcurve aan lijndikte. In dit voorbeeld zou dat dus 10lb lijn zijn. 10lb ~ 4.5 kg, dus een lijn tussen de 18/00 en 25/00 afhankelijk van het merk. Een goed gemiddelde voor deze hengel zou dus 20/00 zijn. Vervolgens kun je daar ook het werpgewicht uit afleiden met de vuistregel dat de pondsklasse ongeveer het werpgewicht in ounces is (1 ounce = 28 gram). Dus een 2lb hengel heeft een werpgewicht van 2 ounces ~ 56 gram. Omgekeerd werkt dat natuurlijk ook. Stel je wilt weten wat de maximale dikte van je lijn voor een matchhengel zou moeten zijn op grond van het werpgewicht. Stel dat je match maximaal 30 gram kan wegzetten. Dat komt (waarschijnlijk) overeen met 1 ounce, dus je lijn moet 5x 1 pond = 5 ponds zijn. 5lb = 2.3 kg, wat overeen komt met 12/00 tot 18/00 lijn, waarbij 14/00 tot 16/00 weer een goed gemiddelde is. Maar waarom dat nou allemaal zo moeilijk moet zijn?!?

Meer weten over materialen die gebruikt worden in de hengelsport? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en download het gratis ebook op vismaterialen.nl!