maandag 28 juni 2010

VISSEN: Shopping: The Quick Review

Resultaat shopping:

Gamakatsu G-Line Fluorocarbon
(Diameter : 0.42 mm. ; Trekkracht : 10.0 Kilo ; Lengte : 25 Meter)
TE DIK EN TE STUG

Berkley Drop Shot Fishing Kit
HAD IK AL, WEL LEUKE KLEURTJES, ZILVEREN BLEKEN OOK GOED TE WERKEN

Spro Dropshot Lead Pencil & Round
(Gewicht : 14 Gram ; Inhoud : 4 Stuks)
RONDE NOG NIET UITGEPROBEERD

Spro HS610 Fin Shad 5.5"
(Kleur : Brown/Pearl ; Aantal : 1 Stuk)
BIJ NADER INZIEN WAT AAN DE GROTE KANT

Predox Stalker Carrybag
(Maat : X-Large ; Afmeting : 35x16x25 cm.)
ZEER TEVREDEN, SOEPEL, GROOT GENOEG, SLIM INGEDEELD, KORTOM: FIJNE TAS!

Rozemeijer NMF Formula Baby Octo Tail
(Kleur : Appleseed ; Lengte : 8.0 cm. ; Inhoud : 5 Stuks)
ZIEN ER GEINIG UIT IN HET WATER, MAAR NOG NIETS MEE GEVANGEN

vrijdag 25 juni 2010

VISSEN: Nog een antieke molen

Deze was in wat minder goede staat dan de Anglers Centrepin van het vorige bericht. Met twee RVS M5 ringetjes en een bout heb ik hem (haar?) toch nog in werkende staat gekregen. Het betreft een Japanse kopie van een Abu Garcia 50x serie. Er staan ook nog wat Japanse tekens op (aan de vertaling wordt gewerkt) en hetzelfde logo als op de centrepin. Geen beauty, maar wel interessant, ook wat materiaalgebruik betreft. De rode kap is van (geanodiseerd?) aluminium, de body van gietaluminium (of gietijzer) en de binnenkant bevat een RVS spoel met een interessant mechnisme van lijm opvang (later meer foto's). Verder valt op de voor de ontgrendeling en de knop van de slip(?) nogal ranzig kunststof is gebruikt. De handel is dan wel weer van een goed hard soort. Er zat ook nog lijn op toen ik hem kocht, maar dat zal wel nieuwer zijn. Binnenkort meer informatie!
UPDATE: Er staat de fonetische variant van Angler's (het merk) Reel, アングラーリール oftewel ANGURAA RIIRU, gemaakt door 日工産業(Nikko Sangyo). Het is inderdaad een kopie van een Abumatic reel en er bestaat ook een 580 versie van hier.

VISSEN: Met de antieke centrepin

Geïnspireerd door het Engelse vissen met centrepin molens (o.a. Bob James), had ik besloten de centrepin die in mijn batch antieke molens zat eens uit te proberen. Dus na een schoonmaakbeurt en wat nadenken over hoe-ie nou precies werkte (foto/film volgt later), heb ik hem opgespoeld met wat 0.36 mm Berkley Trilene Carp, waar ik nog een lange rol van had liggen. Deze combi heb ik uitgeprobeerd met mijn DAM Fighter Carp van 3.30 m en een 2lb curve. Al snel had ik een inham (3 meter breed) gevonden in de Boezem waar ik al eerder karpervissers had gezien. En inderdaad! Er zwom een hele school in zo'n 30 cm water! Aangezien ik niet alle spullen hier in Rotterdam had, moest ik het doen met wat ik had: een kant-en-klare method feeder onderlijn (maat 10 haak aan 10 lbs lijn) voorgeknoopt met hair-baitband. Een klein 0.5 grams Ultimate dobbertje erop en 1 loodje eraan en aangezien ik alleen maïs en pellets had, heb ik die er maar aangedaan. 2 korrels maïs op de haak en de Halibut pellet aan het baitbandje. De karper waren een klein beetje aan het azen, maar negeerden mijn lijn en aas compleet. Tot er een goed aan het grazen ging en het water vertroebelde. Na een paar losse maïskorrels en een paar pellets rond mijn dobber (ca. 1 meter uit de kant!) te hebben gegooid, gaf ik de moed al bijna op. Totdat mijn dobber er ineens vandoor schoot met een donkere schaduw eronder. Aangezien de antieke centrepin geen slip heeft en de klikker niet echt veel weerstand biedt, zat er niets anders op dan de lijn maar met de hand af te remmen. Dat ging niet heel erg goed, ook omdat de hendels aan de verkeerde kant van de hengel zaten (rechts namelijk) en als de klikker aanstaat je niet kunt opspoelen. Dus hengel in linkerhand, klikker eraf en draaien met de rechterhand. Dat ging vrij gemakkelijk en de karper was niet echt vol op stoom, misschien door de hitte. Met die kabel aan mijn hengel had ik ook niet echt moeite om een goede druk erop te houden, dus al snel was de karper weer voor mijn voeten. Gelukkig was er een aflopende kant, want een net had ik ook niet bij me! Gelukkig had ik wel sandalen aan die in het water konden, dus dat heb ik maar gedaan. Karper netjes onthaakt en even opgetild, kilo of 6 bij ca. 80 cm. Toch leuk voor de eerste keer centrepin! De foto's zijn helaas niet echt spectaculair en ik ben ook niet doorgegaan omdat de tijd op was en er zand van de oever in de (open!) rand tussen spoel en huis was gekomen. Maar zelfs zonder kogellager (alleen een RVS as) en geen slip zijn behoorlijke karpers nog prima te drillen! Stalkers en Twigs: echt nergens voor nodig die 2.75lbs!


Wil je meer weten over de materiaalkundige kant van hengels, molens en andere hengelspullen? Binnenkort te lezen in mijn boek "Materiaalkunde voor sportvissers". Schrijf je nu vast in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang een ebook gratis!

woensdag 23 juni 2010

VISSEN: Magnesium in molens

Op de trend in de automobiel industrie is ook de hengelsport gevolgd met meer en meer magnesium in de behuizingen van molens. Op zich zijn er wel wat voordelen, met name het gewicht, maar meestal betreft het de premium modellen waar dus ook de hoofdprijs voor betaald moet worden. Hieronder enkele voorbeelden van een paar molens, met details en, waar mogelijk, de gewichtsbesparing.







Fox Stratos (FS)12000 MAG
€270 en €370 voor het FS model





Shakespeare Supreme Magnesium XT €90 (er wordt 30% gewichtbesparing beloofd t.o.v. koolstofcomposiet)







Shimano Stella FD vanaf €600(!) (maar dan heb je wel een molen met 13 shielded RVS kogellagers die bij de 1000 maat maar 185(!) gram weegt. Het grootste zoutwatermodel 20000 kost overigens een zilte €900)



Shimano Aero Technium XSA MgS (ook een goede kandidaat voor langste naam voor een molen)
slechts €585 (ongeveer 495 i.p.v. 680 gram, dus ca. 30% bespaard)





Shimano Core ook een koopje voor
€423 waar ongeveer 20% bespaard wordt op het gewicht van 173 gram.







En de meest exotische: Okuma Martin Bowler Centrepin ca. €260 (maar waarschijnlijk niet te krijgen in NL) 70 tot 100 gram bespaard op een totaal van 180 gram, dat zou dus weer rond de 30% zijn t.o.v. aluminium.

VISSEN: Shopping

Shopping @Henkkoster:

Gamakatsu G-Line Fluorocarbon
(Diameter : 0.42 mm. ; Trekkracht : 10.0 Kilo ; Lengte : 25 Meter)
8,95 €

Berkley Drop Shot Fishing Kit
9,95 €

Spro Dropshot Lead Pencil & Round
(Gewicht : 14 Gram ; Inhoud : 4 Stuks)
2 x 2,50 €

Spro HS610 Fin Shad 5.5"
(Kleur : Brown/Pearl ; Aantal : 1 Stuk)
2,95 €

Predox Stalker Carrybag
(Maat : X-Large ; Afmeting : 35x16x25 cm.)
15,95 €

Rozemeijer NMF Formula Baby Octo Tail
(Kleur : Appleseed ; Lengte : 8.0 cm. ; Inhoud : 5 Stuks)
3,95 €

(foto's en reviews volgen)

dinsdag 8 juni 2010

VISSEN: UFO identified!

Met dank aan Ronny van Sanders' Hengelsport in HHW: mijn UFO is een Super Zander Tournament Shad 4" van Ben's Fishing Tackle. Hier te bestellen.

zondag 6 juni 2010

VISSEN: En jawel, succes met de UFO

Maar liefst 5 baarzen (15-30 cm) en 1 snoekbaars (mijn eerste, 50 cm, 1.2 kg) binnen drie kwartier aan de dropshot montage. Eerst de hele plas afgekamd met mijn fishfinder en toen, gewoon hersens gebruikt, aan de kant waar de wind op stond (duh!). Lekkere avondzon en dus zeer actieve vissen op ruim twee meter water. Met de DAM Calyber, Passion 740 met grijs Berkley Fireline (0.10) en een kant-en-klare Gamakatsu dropshot montage Worm #39 maat 2. Zo'n setje is trouwens voor de luie visser, want voor €2.75 kun je er een hoop meer zelf maken dan 3 (50m 0.26 Gama fluoro: €7.95, 12 haken Worm 02: €2.50, dus €0.48 per stuk ipv €0.93. Wel een zwaar loodje (21 gram) verspeeld doordat de lijn wat aan de dunne kant was (0.26mm), maar met 7 gram was het ook lekker gooien. Voor de resultaten maakte het kennelijk weinig uit. Ook een UFO verloren in de strijd, maar er bleken er nog 5 meer in een andere visdoos rond te slingeren. Heb ik nog even respijt om ze ergens vandaan te toveren. Mijn vermoeden is Sanders' in HHW of Ahoy in Rdam. (beide trouwens zeer matige webshops, in het echte ook wat rommelig, dus dat kan nog even zoeken worden, misschien maar eens een email sturen met foto van de UFO.)

VISSEN: Eindelijk een fabrikant met data...

Stroft onze Oosterbuurlijke lijnenmaker heeft een Übercomplete catalogus met vislijnen digitaal neergezet, uitleg en al erbij. Mét data van de polymeren op pagina 17. Deutsche Gründlichkeit zullen we maar zeggen dan... In ieder geval had ik nog nooit van het merk gehoord tot ik Fisch und Fang las. En er blijkt zelfs een dealert in NL. Wel een beetje vage site. Binnenkort meer details...

dinsdag 1 juni 2010

VISSEN: Dropshotlijn?

Bij gebrek aan beter maar 2 lijnen uit de voorraad gediept en er Gamakatsu Worm #39's aan gepalomard.

Zie plaatje hieronder.

Sunset ?Amnesia? - 6.8 kg (0.37 mm) transparant en Ultimate 0.55 mm/13.7 kg (30lb.) "gunsmoke", beide mono.
Hopelijk houdt dit snoeken beter dan de 0.26 Vanish, want die breekt al bijna als je ernaar kijkt...

VISSEN: Update - foto's van de UFO

Unidentified Fishing Object foto #1-3
ca. 10 cm, zacht, zij-, boven- en onderkant foto
ruikend naar anijs(?) in ieder geval zoet
trekt baars en snoek aan in dropshot configuratie
voorzien van gleuf in de onderkant, waardoor haken er makkelijker doorheen gaan
















Wat o wat is dit toch voor'n shad? Merk, uitvoering, waar te koop? Ergens in Rotterdam gekocht (denk ik). Wie weet wat en waar, krijgt van mij een setje gratis toegestuurd!

VISSEN: Mini kunstaas - mini vissen

Update: live-foto's
Bij gebrek aan beters te doen in de gesloten tijd heb ik maar eens een paar nieuwe dingetjes uitgeprobeerd. Naast het knopen van drop-shot montages heb ik ook nog een fluorcarbon carolina rig voorbereid met mini-twistertjes van Berkley, zoals hieronder te zien zijn. 1 inch, 2.5 cm groene Sparkle Power Grub (!) op een nummer 6 Limerick met een BB loodje erop geknepen. En uitgeprobeerd in de badkuip bleken ze zelfs zonder lood ervoor prima te werken. Gisteren voor het eerst uitgeprobeerd na het dropshotten met een dropshot loodje als carolina-rig. Door het heldere water was goed te zien wat er gebeurde: bij lage inhaalsnelheid komt het zware lood op de bodem en het twistertje stuitert er achteraan. Wat sneller binnenhalen en af en toe eens stoppen levert een mooie actie aan het twistertje, dat zelfs bij lage snelheden al goed draait. Resultaat: een mini-baarsje van een centimeter of 7! Door de dropshot hengel voelde ik al al wel 2 beten vantevoren op dezelfde plek. Ook al eerder gehad: de vissen vallen het dropshot loodje aan in plaats van het aas! Wel leuk, maar toch hoop ik komend weekend op grotere baarzen.