dinsdag 13 juli 2010

VISSEN: Materialen binnen in molens

Uit de SPRO catalogus: twee opgemaakte molens. De bovenste is er een met een zogenaamde "grafiet", dus koolstofcomposiet (met korte vezels) behuizing. Dit is tevens een molen met slip aan de achterkant, waardoor je goed kunt zien hoe de slip werkt, namelijk met een spoel die meedraait en met schijven wordt aangedraaid. Zie ook de opengewerkte tekening van de Shimano Hyperloop, twee berichten naar boven.
De onderste molen is er een met (spuit)gegoten aluminium behuizing, slip voorop. Ook heeft deze molen een zogenaamd wormwiel, dat ervoor zorgt dat de lijn zorgvuldiger op de spoel wordt gewikkeld door langer aan de randen te blijven (hoog en laag) te blijven dan alleen een ronddraaiend wiel zou doen.
Qua materialen voor de bewegende delen zit er niet veel verschil in; de hoofdas is waarschijnlijk RVS, waarbij het rondsel van messing is. De andere tandwielen en metalen onderdelen zijn waarschijnlijk spuitgegoten aluminium of ZAMAK, een legering van zink en aluminium, die makkelijk te (spuit)gieten is. Bij de bovenste molen is op de oscillerende glijder nog mooi het gietpunt zichtbaar in de vorm van een cirkel. De schroeven zijn van RVS of aluminium.



Geen opmerkingen: